A+ A A-

КУЛТУРНИ ДЕЙНОСТИ - ОБЩИНА КРИЧИМ


146 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

3-ТИ март е паметна и свещена дата, белязала саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата за свобода. Община Кричим отбеляза тържествено 146- тата годишнина от Освобождението на България с песни, стихотворения и рецитали от възпитаниците към училищата и детските градини на територията на общината.

След това, с тържествено шествие, всички присъстващи се отправиха към паметника на Руските освободители на площад „Освобождение” пред църквата ,, Св. Св. Козма и Дамян“, където в знак на почит към героите загинали за свободата на България, бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча. Нека тази паметна дата бъде вдъхновение за всеки, за да се продължи изграждането на силна и благоденстваща България.


МАРТЕНСКИ БАЗАР

По традиция от 19.02.2024 г. до 01.03.2024 г., бе организиран мартенски базар в Общински младежки дом гр. Кричим. С ръчно изработени мартеници, в него се включиха: ДЦСХ гр. Кричим, ЦОП,  НЧ ,,Пробуда 1912 г.“, ДГ ,,Незабравка“, ДГ ,,Ралица“ , Общински младежки дом, СУ ,,П. Р. Славейков“, както и граждани.


151 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА АПОСТОЛА

На 19 февруари се отбелязаха 151 години от обесването на Васил Левски. Тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на българската свобода, се извърши пред бюст –паметника пред сградата на община Кричим. Учениците към училищата и детските градини на територията на общината, рецитираха стихове, рисуваха рисунки и пресъздадоха сценки от неговия живот.

На този ден, НУ „Васил Левски” гр. Кричим чества своя патронен празник. Програмата организирана от учителите, развълнува всички присъстващи с емоционалната литературно – музикална композиция.

Поздравителен адрес бе поднесен от кмета на Община Кричим - г-н Атанас Калчев и председателя на Общински съвет - г-жа Анка Хаджиева, с който пожелаха на учителите и учениците да бъдат винаги устремени към знанието, да пазят и обогатяват традициите на училището и с гордост да носят това голямо име.


БОГОЯВЛЕНИЕ Е!

На 6 - ти януари 2024 год. по традиция се чества Богоявление /Йордановден/ в град Кричим. Според православния календар, празникът отбелязва водното кръщение на Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление. На този ден се извършва освещаване на водата и празникът се смята още за ден на светлината и просвещението.

В град Кричим, честването започна в църквата ,,Св. Св. Козма и Дамян“, където бе извършена служба от отец Мирослав, след което с тържествено шествие всички се отправиха към р. Въча. Там младите мъже, се спуснаха в ледените води на реката за улавянето на кръста. Според поверието, късметлията, който го извади от водите, ще бъде здрав, щастлив и честит през цялата година. Тази година кръстът бе хванат от Георги Лазиян, за здраве и берекет, бяха поръсени всички присъстващи на ритуала, сградата на Община Кричим, а в последствие и домовете на всички жители на града.


КОЛЕДАРИ

Един от най - съхранените и традиционни български обичаи е Коледуването. Сутринта на Коледа, от сградата на НЧ „Пробуда - 1912 г.“ гр. Кричим, организирана група коледари, с песен и ведро настроение, се насочиха към Храм „Св. Св. Козма и Дамян". Там, отправиха към излизащите от празничната литургия богомолци своите наричания. Засвириха гайди, извиха се хора и се запяха песни. След кратък престой, коледарите поеха към посещение на домовете из града, където бяха очаквани с много трепет и вълнение.


БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОЛЕДЕН БАЗАР В ГР. КРИЧИМ

По повод коледните и новогодишни празници в периода от 18.12.2023 год. до 22.12.2023 год. във фоайето на Общински младежки дом, бе организиран Благотворителен Коледен Базар от ръководството на Община Кричим. Тази инициатива се превърна в една хубава традиция, която успява да обедини гражданите на общината около добра кауза и същевременно да даде възможност на всички да вярват, че по Коледа стават чудеса. Красиви изделия, бяха създадени с много любов и всеотдайност от ДЦСХ гр. Кричим, НЧ ,,Пробуда 1912 г.“, ДГ ,,Незабравка“ , ДГ ,,Ралица“ , Общински младежки дом, СУ ,,П. Р. Славейков“ – начален етап , както и от наши съграждани, за да помогнат. Ръководството на Община Кричим изказва своите благодарности за подкрепата към тази инициатива.


ГРУПА ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР ,, ЗДРАВЕЦ “ ЧЕСТВА СВОЯ 25 - ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

Група за автентичен фолклор ,,Здравец“ към НЧ ,,Пробуда 1912 г.“ - гр. Кричим, отбеляза своя 25 - годишен юбилей на сцена. По този повод на 21.12.2023 г., бе организиран концерт на пл. ,,Обединение“.

Поздравително слово и подаръци за юбилярите бяха поднесени лично от г-н Атанас Калчев - Кмет на Община Кричим и от името на г-жа Анка Хаджиева – председател на Общински съвет към Община Кричим, също така беше връчен плакет и поздравителен адрес на ръководителя на групата – г - н Георги Маринов.

Успехите, които постигна групата през годините, ги превърнаха в една от най - емблематичните групи за нашия град. Ръководството на НЧ "Пробуда-1912 г." също бе подготвило изненади за самодейците, в знак на признание за неуморния и всеотдаен труд през годините. В този ден всички си припомниха с любов и гордост натрупаното през годините музикално и културно творчество.

Участници в празничния юбилеен концерт бяха: Вокална група при СУ „П. Р. Славейков“ /начален етап, Вокална група при ДЦСХ, Гайдарски състав „Кричим“ , танцов състав „Китка“ , Детска вокална група „Медени звънчета“ при НЧ „Просвета - 1927 г.“ с. Й. Груево, ансамбъл „Тамбурино“ към ОУ „Христо Ботев“ с. Й. Груево и Певческа група „Родопчани“ при НЧ „Развитие - 1873 г.“ гр. Пещера.

Дълбоката връзка с миналото, с традициите и с културата беше предадена на публиката и аплодисментите не спираха, а кръшните хора, които се извиха на финала на концерта, стоплиха сърцата на всички и показаха, че съкровищницата на народните традиции ще бъде запазена и предадена.


pdfОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КУЛТУРНИТЕ ДЕЙНОСТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КРИЧИМ ПРЕЗ 2019 г.


Концерт „Пролетни празници“- представен на сцената на НЧ „Пробуда -1912 г.“

Талант, ентусиазъм, енергия, магия от звуци и настроение подариха на кричимската публика многобройните участници в концерта „Пролетни празници“, представен на сцената на НЧ „Пробуда -1912 г.“ на 23 април 2019 година. Начало на празничната програма постави г-жа Димитрия Ткачова- дългогодишен читалищен деец и ръководител, която под музикален съпровод на цигулка направи своето лирично въведение с прекрасни и живописни думи за пролетта и пролетното тайнство. Присъстващите в салона успяха да се насладят на невероятните певчески изпълнения на Антония Шкодрова, група за автентичен фолклор „Здравец“ с ръководител Георги Маринов, вокална група „Младо сърце“ с ръководител Светла Георгиева, група за стари градски песни и шлагери „Орхидея“ с ръководител Катя Георгиева и вокална група при СУ „П. Р. Славейков“ гр. Кричим с ръководител Иво Анохин. Учениците от СУ „П. Р. Славейков“ - начален етап с ръководител Евелина Станчева представиха обичая „Ладуване”, а учениците от НУ „В. Левски“ с ръководител Антоанета Кирова – обичая „Лазаруване”. Танцьорите от танцов клуб „Лудория“ с ръководител Атанаска Челепиева, с много  настроение и усмивки заредиха публиката и предизвикаха овациите ѝ. Пъстрият пролетен концерт повдигна духа и настроението на присъстващите в салона. Този концерт е продължение на мисията на читалището за възход и почит към културата и изкуството.


 1- ви  март Ден на художествената самодейност

    С много настроение, музика и положителни емоции, самодейците при НЧ "Пробуда-1912 г." отбелязаха 1-ви март - Денят на художествената самодейност, празник на българския самобитен талант, творчество, дух и култура. Корените на художествената самодейност са дълбоко във вековете. Родени от потребността на хората да създават,  да творят, танцът и песента, празникът и обичаят, влизат завинаги в живота на народа ни, за да го направят по – красив и човечен. Гост и водещ беше г-жа Диманка Пенева дългогодишен читалищен служител и самодеец – театрал към НЧ „Просвета – 1862 г.”, гр. Перущица, избрана за зевзек на България за 2014 г.

Г-жа Анка Хаджиева - председател на НЧ "Пробуда-  1912 г.“, отправи поздрав към всички самодейци и благодари за техния всеотдаен и неуморен труд. Поздравителни слова бяха отправени и от г-жа Златка Маринова  - Зам. кмет на община Кричим и Росица Табакова – секретар на читалището. Всички самодейци получиха поздравителни картички от ръководството на читалището и мартеници от общинското ръководство. Празника протече с много музика, танци и песни, в изпълнение на група за автентичен фолклор „Здравец“ с ръководител Георги Маринов. Под звуците на каба гайдата се извиха кръшни хора.С много приятни изненади и танци завърши празничната вечер посветена на художествената самодейност.


В православна църква "Св. Св. Козма и Дамян" на 25.12.2018 г.за поредна година бе отбелязан християнския празник „Рождество Христово” Госпожа Димитрия Ткачова – ръководител на неделното училище, подготви децата със стихове, песни, танци и сценка „Витлеемската нощ“, пресъздаваща събитията описани в библейските разкази за празничната програма.


Коледуването е един от традиционните български обичаи, съхранен през годините. Тази година към коледуването се включи и Групата за автентичен фолклор, с ръководител г-н Георги Маринов. Рано сутринта на Рождество Христово, спазвайки народната традиция организирана група коледари от най – малки до най – големи, тръгнаха от  НЧ „Пробуда - 1912 г.“ град Кричим към храм „Св. Св. Козма и Дамян“, където отправиха пожелания за здраве и благоденствие към всички присъстващи богомолци. След приключването на празничната литургия коледарите изсвириха на площада с гайдите си няколко хора, с което допринесоха за по - доброто настроение в този ден. По - късно групата пое по предварително уточнен маршрут из града, огласяйки домовете и улиците със звучните си коледарски песни и наричания за здраве и берекет. Те отправяха своите пожелания за мирна и щастлива 2019 година.


1-ви ноември е дата, на която България се покланя пред онези заслужили българи, които със слово и дела през вековете опазиха българската духовност, език  и култура, и завещаха на бъдещите поколения стремеж към знание, будност и национално самочувствие. И тази година празникът беше посветен на всички творци, радатели и даровити хора.

На 1-ви ноември от 18.30 ч. в салона на НЧ „Пробуда – 1912 г.”, гр. Кричим, се изнесе тържествен концерт, посветен на Деня на народните будители, Патронния празник на читалището и 20-годишният юбилей от създаването на Групата за автентичен фолклор.

Фанфарния състав при СУ „П. Р. Славейков”, гр. Кричим, с ръководител г-н Иво Анохин, поставиха началото на празничната вечер. Поздравления за празника и към юбилярите бяха поднесени от г-жа Анка Хаджиева, Председател на НЧ „Пробуда – 1912 г.”  и г-н Атанас Калчев – Кмет на община Кричим.

Не случайно мотото на празничната вечер беше „20 години с песните на Родопа”. Преди 20 години по инициатива на ентусиасти – любители на българската народна песен, е основана Групата за автентичен фолклор, с ръководител г-н Георги Маринов. Двадесет години са един достоен юбилей, белязан от усилията, любовта, почитта и признателността на няколко поколения любители на неизчерпаемия и прекрасен български фолклор. Групата не само се утвърди, тя издържа проверката на времето и за Читалището  днес тя е своеобразен стълб, емблема която съхранява облика и традициите, завещани ни от будителите, които трябва да се пазят и да се пренасят на бъдещите поколения. В този ден всички си припомниха с гордост натрупаното през годините – ден след ден, музикално и културно наследство, създавано от предци, родители и от тях самите.

Специален поздрав към всички присъстващи поднесе един от доайените на родното читалище - г-жа Димитрия Ткачова, с авторската си поема „На Кричим с любов”.

В тържествения юбилеен концерт, взеха участие танцов състав „Лудория” с ръководител Атанаска Челепиева, а специален поздрав към юбилярите поднесе Фолклорна формация към Ансамбъл „Тракийска младост” при СУ „Любен Каравелов”, гр. Пловдив, с ръководител г-н Георги Найденов. Публиката се наслади и на прекрасните солови изпълнения на Антония Шкодрова и Стефан Маринов. На финала водещите на концерта обявиха, че оттук насетне групата ще има своето ново име – Група за автентичен фолклор „Здравец”!

Поздравителни адреси бяха поднесени от Общински съвет при община Кричим и от Детска градина „Ралица” . Г-н Атанас Калчев връчи на ръководителя на групата г-н Георги Маринов грамота за услуги, парична награда и цветя от ръководството на община Кричим. Г-жа Анка Хаджиева поднесе предметна награда – Юбилеен колаж от името на читалищното настоятелство. Емоционалните благодарствени слова на ръководителя на групата г-н Георги Маринов, докоснаха сърцата на всички присъстващи.

Всеобщи са вярата и убеждението, че въпреки трудностите, и за напред Читалището ще бъде духовната съкровищница на народностните традиции, бит и обичаи, а неговите деятели все така ще продължават да разпръскват светлината на знанието, самодейното художествено творчество и култура, и ще допринасят за обогатяване на духовния живот, за укрепване на българщината и единението на хората в гр. Кричим.


Инициативата “ПРЕДАЙ НАТАТЪК” на нашата съгражданка инж. Анна Челебиева, набира все повече последователи.В библиотеката при НЧ „Пробуда-1912 г.”, до момента са регистрирани 22 заглавия на различна тематика, предоставени от включилите се в добрата инициатива, която няма краен срок и всеки желаещ може да я подкрепи като дари нови книги или средства за закупуването на такива според читателското търсене.


Библиотеката при Народно Читалище „ Пробуда – 1912 г. „ съвместно с Начално Училище „ Св. св. Кирил и Методий „ и Начално Училище „ Васил Левски „ си подариха малки празници като отбелязаха 135 годишнината от рождението на Алън Милн, автор на прословутите приказки за Мечо Пух. В два последователни дни любознателни малчугани бяха запознати с любопитни факти около живота на писателя и около написването на бележития сборник. Освен това се четяха и тълкуваха любими цитати от знаменитата книга, а накрая на всяко едно от представянията се излъчваше анимирана серия по творбата. Но главните герои както винаги се оказаха знаещите и можещи деца.


По повод Коледните и Новогодишни празници на библиотеката гостуваха най-уязвимата група от децата на Кричим, потребители на Центъра за обществена подкрепа към ОбщинаКричим.

Много цветно и много анимирано се разказа за най-интересните, различни традиции, различни ритуали и съвсем различни начини, по които се честват тези празници в някои страни. Накрая имаше и скромна почерпка, защото това пък е традиция в библиотеката. Със своята съпричастност екипът на НЧ „Пробуда – 1912г.” силно се надява да допринесе тези малчугани един ден да станат грижовни родители.Същата презентация бе представена и в Дневен център за възрастни хора. За да бъде изразена съпричастност към Националния траур по повод трагедията в Хитрино, не се запяха някои от хубавите ни Коледарски песни, с което да не се забравят прекрасните ни обичаи, а бе подканен най-добрия рецитатор Г-жа Ткачова да зачете текста на една от най-популярните – „Стани нине, нине господине”. Освен здрави и мирни празници всички си пожелаха още дълги години да си сътрудничат.


pdfБиблиотеката при Народно Читалище „Пробуда-1912 г.” гр. Кричим отбеляза 155 годишнината от издаването на сборника с народни песни на възрожденците, народни будители с трагична съдба


pdfНа 17.06.2016 г. от 17.00 ч. в лекционната зала на НЧ „Пробуда-1912г.” гр. Кричим се състоя творческа среща с дъщерята на бележития български писател-белетрист и публицист Николай Хайтов – г-жа Елена Хайтова и нейния съпруг Никола Гигов


pdfВ традиция се превърна посещението на първокласниците от от двете начални училища, в библиотеката

pdfЗа поредна година библиотеката при НЧ „Пробуда-1912г.”се включи в националния маратон на четенето

pdfСамостоятелна изложба на кръжок „Изобразително изкуство”

pdf21 март – Световен ден на поезията

pdf1-ви  март - ДЕН НА САМОДЕЕЦА

pdf230 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВИЛХЕЛМ ГРИМ


pdfПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА”


pdfКултурен календар за 2024 година  Община Кричим

pdfКултурен календар за 2023 година  Община Кричим

pdfКултурен календар за 2022 година  Община Кричим

pdfКултурен календар за 2021 година  Община Кричим

pdfКултурен календар за 2020 година  Община Кричим

pdfКултурен календар за 2019 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2018 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2017 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2016 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2015 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2014 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2013 година Община Кричим


Култура и творчество - Архив >>

Театрални събития - Архив >>

Информация за дейността на НЧ „Пробуда-1912г” гр.Кричим >>

Информационен каталог на Община Кричим >>


От покрайнините на града започва територията на резерват Изгорялото гюне. 

В близост се намират останки от стената на древната крепост Кричим. Местността е известна под името Калето.
Културно-исторически забележителности:
- Културата като дейност в Общината се развива на основата на културно-историческото наследство и културните традиции, оставени от предните поколения и ново създаваните културно прояви. В историята на България, Кричим се споменава като средновековна крепост владяна от българите през различните времена. За кратко време е бил престолнина на средновековните владетели Иванко и Слав, в него е идвал румелийския император Хенрих. В землището на Общината има две останки от крепости, които са служили за охраняване на тесния пролом на река Въча при излаза й от Родопите;
- За величието на Кричим, за будно население и силни хора със запазена вяра и традиция, говорят и двата манастира, основани и издигнати през Средновековието в долината на р.Въча при Кричим в подножието на родопския връх Клисура - "Св. Врач" и "Св. Богородица".
- На левия бряг на река Въча на скалист хълм се намира голямото "Иванково кале", а на десния бряг на реката се намира "Малкото градище" или "Драговец". В близост до него се намира изключително ценният средновековен надпис, изсечен с длето върху голяма овална скала /Асеневия камък/, наречен "Кричимския надпис". Надписът е кратък. В новобългарски превод той гласи: "На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим". В близост до тези ценни исторически паметници се намира "Римския резервоар".

Кричимските манастири са стари духовни, културно-народностни и просветителски средища. В тях са създавани и съхранявани културни ценности, опазвани са вяра, духовност и народност. Разрушавани в размирни времена и въздигани отново, светите кричимски обители са били не само божи храмове, но и училища на народа за богоугоден и християнски живот, за опазване на българския дух. Кричимския манастир Успение Богородично се намира в рида Равногор на Баташката планина от Западните Родопи, на левия бряг на река Въча и на около 6 км южно от Кричим по шосето за Девин. Историческо развитие и сегашно състояние: основан е вероятно през ХV-ХVІ в., а по време на Априлското въстание е опожарен. Възобновен е през ХХ в. (1932 г.), а понастоящем е периодично действащ. Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото манастирът е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско. В съседство е Кричимският минерален извор. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Известни личности от Кричим:
Стоян Домусчиев, професор в Националната художествена академия.
Мариета Димитрова, съпруга на големия български естраден певец Емил Димитров.
Съпругата на Гунди (Георги Аспарухов) също е от Кричим.
През 1960 година учител по рисуване в Кричим е бил голeмият пловдивски художник Димитър Киров

Редовни събития: 
Всяка година 24 - 27 август е Празникът на Община Кричим
Първи юни - Ден на детето

Община Кричим ©2024 Всички права запазени.