НЧ „Пробуда-1912г” гр.Кричим

Обща фотогалерия на групите / Отвори >>

НЧ”Пробуда-1912 г.” гр.Кричим има своята 100 годишна история. Основано е през1912г.по инициатива на д-р Стоян Павлов. Дейността му започва с библиотеката, начало на която се поставя с подарените от д-р Павлов книги.

Той става и негов пръв председател.

През годините – от създаването си – 1912 г. – до момента -читалището е единствено духовно средище на територията на община Кричим,съхранило многовековните местни исторически и културни традиции.
Доказателство за значимостта и активната културно-просветна дейност е полученият през 1987 г. орден „Кирил и Методий” І-ва степен.
Ролята му на културен институт продължава и по настоящем. В момента в сградата на НЧ „Пробуда-1912 г.” работят и творят много самодейни танцови, певчески, театрални състави и школи.

Група за автентичен фолклор

     Групата съществува почти от създаването на читалището, като през годините е сменяла ръководители и самодейци: Борис стойлов,Валентин Манов идр. От 1998 г. работи с ръководител Г.Маринов, завършил Висшия музикално-педагогически институт гр.Пловдив и дългогодишен преподавател в Музикалното училище в с.Широка Лъка.
Многобройни са изявите на групата,взема участие в местни,регионални ,национални и международни фолклорни фестивали,събори и празници:
- Старопланински събор „Балканфолк” гр.Велико Търново от 1999 г. до 2002 г., където са лауреати и носители на почетния знак на събора и препоръка към медиите за включване в програмата им;
- Осми национален събор „Копривщица”2000, 2007 и 2008 г.с грамота за отлично представяне и „Лице на Копривщица”;
- Национален фолклорен събор „Рожен”2000 и 2006 г. носители на трета награда и втора награда за индивидуално изпълнение от Борис Христозов;
- Международен фолклорен фестивал „Пауталия”2008 гр.Кюстендил с две първи награди при солови изпълнения.
- Национални фолклорни празници - "Смолян-2009" - златен плакет и грамоти за индивидуално и групово изпълнение.
- Национален събор "Копривщица-2010"-грамота и запис на репертоара на групата, който се съхранявяа във фонд "Културно наследство" на ЮНЕСКО.

- Фестивал за автентичен фолклор „ Песни в полите на балкана „ с. Жълтеж общ.Габрово.Първа награда и златен медал за групата и първа награда и златен медал за Стефан Маринов.

- Традиционен народен събор „Света Троица” Тополовград- 2012 г., 1-ва  награда за група  ,индивидуална за  Антония Шкодрова 
- Групата има участия в родопски срещи в гр.Пловдив, радио изяви и покани за телевизионни предавания.

 Театрален състав

     Функционира още от създаването на читалището -1912 г. – до днес.Първите подготвени и изнесени пиеси са: „Руска”, „Коварство и любов”, „Дамите от хайлайфа” и др.
Дейността на театралния колектив се подобрява значително през 1976 г., когато за режисьор е привлечен Хр.Бончев.Под негово ръководство с голям успех се изнася пиесата „Борислав”, а през 1978 г. пиесата „Витрината”.
От 1994г. ръководител на театралния състав е Любка Анохина.
Незабравими ще останат пиесите: „Чутна Яна, „Юнаци с умни калпаци”, „Криворазбраната цивилизация”, „Дуелът”, „Дон Жуан”, „Горещо лято” , „Бог да прости леля” , „Районна болница”, „Клуб Щастие”, „Живият град” и мн.др.
През дългите години на работа състава многократно е награждаван за отлично представяне на прегледи и фестивали на театралните колективи.

Детски театрален състав „Люлючета”

    Това са деца ,омагьосани от великото изкуство - Театър .

Създаден през 2011г. съставът подготвя пиесата „Ян Бибиян „ по Елин Пелин и посвещава премиерата си на 100 годишнината на НЧ”Пробуда -1912г.”

Малките актьори работят над своите роли под ръководството на г-жа Любка Анохина и музикалната ръководителка Антоанета Кирова.

В момента подготвят пиесата „Бабо мишки „ по Румен Шомов.


Модерен балет „Ритъм”

     Създаден  2001 г.Първата им голяма изява е в Трети международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” 2002 г. гр.Несебър, удостоени с грамота.

Балета взема участие в местни и регионални празници и фестивали.
Ръководител на състава от 2004 г. е Андон Цонков - професионален хореограф.

Детски състав за народни танци „Български ритми”-
    
През 2004 г. се възобновява една добра традиция – детски танцов състав за народни танци,с ръководител Андон Цонков.
През 2005 г. съставът участва  във фестивала „Децата на Балканите заедно в Европа” в Хасковски минерални бани,а през 2008 г. в международен фестивал „Пауталия”2008  гр.Кюстендил и бе удостоен с трета награда.

Състава има и други многобройни изяви и участия. 

Детска школа по пиано

    Школата  функционира вече 32 години, от които 12 години с ръководител Светлана Георгиева.Квалификацията и опита на ръководителя допринасят за бързото навлизане на децата в областта на музиката и за техните достойни изяви.
Децата са вземали участие в преглед на музикалните школи гр.Пловдив, където са удостоявани с грамоти.

 

Школа по английски език

    Началото е поставено  през 2013г., с преподавател Георги Зафиров. Участници са ученици от начални я и среден курс.

Библиотека

    Библиотеката към НЧ ”Пробуда-19012 г”е единствена на територията на община Кричим. Създадена е още с основаването на институцията.началото е поставено с първите дарени книги от д-р Стоян Павлов, който става и пръв председател на читалището.

Библиотеката  е разположена на площ от 120 кв.м. и разполага с около 18 000 тома библиотечни единици, с богат справочен  фонд от различни отдели на знанието и художествена литература за деца и възрастни. Годишно читателите са около 300 души разнородни по възраст, професия, образование и културни потребности, а посещенията 4000.

Ежедневно се извършват различни по тематика справки за ученици и студенти. Провеждат се открити уроци и тематични вечери съобразно културния календарен план на библиотеката.

През годините читалищната библиотека е поддържала контакти с поети и писатели от местно, регионално и национално значение.

На 07.02.2011 г. в библиотеката е открит информационен център по програма „Глобални библиотеки – България”, оборудван с 3 персонални компютъра, мултимедийно и мултифункционално устройство. Центърът предлага безплатен пакет от услуги за посетителите на библиотеката.

Ежедневно се посещава от деца и възрастни, които ползват интернет и електронни услуги.

Провеждат се обучения /индивидуални и групови/ за възрастни по начална компютърна грамотност.

 Екип

 Анка Хаджиева – Председател

 Иванка Зайцева – Секретар

 Василка Минчева – Библиотекар

 Росица Табакова – Технически секретар и библиотекар

 Валери Сергиев – Поддръжка

 Мисли Ходжова – Помощен персионал

Контакти

  Читалище – 03145 / 22 09

  Библиотека – 03145 / 33 76

НЧ”Пробуда-1912 г.” гр.Кричим е основано през1912г.по инициатива на д-р Стоян Павлов.
Дейността му започва с библиотеката,начало на която се поставя с подарените от д-р Павлов книги.Той става и негов пръв председател.

През годините читалището е единствено духовно средище на територията на община Кричим,съхранило многовековните местни исторически и културни традиции.
Доказателство за значимостта и активната културно-просветна дейност е полученият през 1987г.орден „Кирил и Методий” І-ва степен

.... (Прочетете още >>)