A+ A A-

Викарен епископ Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений отслужи празничната света литургия в кричимския манастир

manastirНа 08 септември 2014 г. – православната църква отбеляза рождеството на Пресвета Богородица. Празника известен като „Малка Богородица” . Християните прославят Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Денят на нейното раждане е особено почитан предимно от жените. Малка Богородица се отбелязва с курбан. От него се раздава на бедните, защото се приема, че Светата Дева е покровителка и на самотните и изоставени хора. Смисълът на обреда е да се почете светицата и да се осигури закрилата й над новата реколта.

 

Тъй като празникът е посветен на рождеството на Св. Богородица, на този ден се честват и нейните родители - Св. Ана и Св. Йоаким. Викарен епископ Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений оглави празничната света литургия в кричимския манастир „Свето Рождество Богородично”. Негово Преосвещенство пристигна в божия храм придружен от свещеници на Пловдивската епархия.

След литургията Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений благослови обречените курбани, обредни хлябове и пити, които по-късно се раздадоха за здраве, берекет и плодородие.
В молитвата се присъединиха всички миряни и гости на манастира. На този ден манастира отбеляза и своя храмов празник.

Община Кричим ©2021 Всички права запазени.