С голям празник Кричим отбеляза 54 години от обявяването му за град. Уважаеми културни и просветни дейци, Уважаеми учители, Скъпи ученици, Уважаеми съграждани, България полага своя венец на признателност пред делото на светите братя Кирил и Методий, съхранило нашата... За първи път община Кричим и Народно читалище „Пробуда 1912г.“ организират Фестивал на ягодата. Гостите на фестивала ще имат възможността да дегустират вкусни домашни палачинки с ягодово сладко, а любителите - градинари ще получат и коренче разсад от ароматната кричимска ягода. ПРОВЕДЕНА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ОТКРИВАНЕ НА ОБЕКТА по проект: № BG16М1ОР002-2.005-0018-С01 - „Проектиране и изграждане на територията на община Кричим на компостираща инсталация за разделно... Уважаеми граждани, Вашето мнение е важно за нас. Ще сме Ви благодарни, ако го споделите чрез попълване на тази анонимна анкетна карта. Отговорите Ви ще ни помогнат да подобрим нашата работа и...

Бабинден е един красив празник съхранен и до днес в град Кричим

Бабинден е един красив празник съхранен и до днес в града ни. Денят в който се отдава заслужено признание на този в чиито ръце се ражда човешки живот. Отдаваме почит на лекари акушерки – сестри и баби. Няма по - важна и благородна кауза от тази да помагаш да се роди живот. Акушерката подава ръка на всяка нова чиста душичка, която започва своя земен път. Тя напътства и подкрепя родилката, за да бъде мисията  ѝ успешна и заслужава нейният живот да бъде изпълнен с любов, признателност и уважение, защото работата ѝ е наистина забележителна.

На този ден бабата става рано и гостува в домовете на децата, които е изродила. Носи със себе си червен и бял конец, които завързва на малките. Окъпвала пеленачетата и измивала очите на майката. След това родилите през годината невести отиват на гости в къщата на бабата. Носят погача гозби и вино. И за да спазим народната традиция д-р Лидия Георгиева, която е работила като главен лекар на четвърто вътрешно отделение и медицинската сестра Мария Гълъбова, която е работила в родилното отделение като акушерка,  пресъздадоха ритуала – поливане на бабата. Всички присъстващи получиха кърпа и сапун, както повелява народната традицията осигурени от община Кричим.

Поздравителен адрес от името на г-н Атанас Калчев и общинското ръководство поднесе г-жа Златка Маринова – заместник кмет на община Кричим, като пожела на всички да бъдат здрави, да бъдат сърцата им все така отворени към добротата и хуманността и с обич, грижа и отговорност да поемат в ръцете си новия живот, който прави нашия град вечен и млад.

Програмата продължи с поздравителен адрес поднесен от Росица Табакова и изпълнение на две песни от Антония Шкодрова при НЧ „Пробуда – 1912 г.”. С нейните изпълнения настроението се преповдигна и към нея се присъединиха група за стари градски песни „Орхидея” с ръководител Катя Георгиева и група „Младо сърце” с ръководител Светла Георгиева. Празникът се изпълни с много настроение и до късен следобед продължиха песните, танците и веселието.

  1. Последни новини
  2. Покани ОБС / Документи
Изгледи от Община Кричим
Изгледи от Община Кричим Изгледи от Община Кричим
Община Кричим ©2023 Всички права запазени.