A+ A A-

За първи път община Кричим и Народно читалище „Пробуда 1912г.“ организират Фестивал на ягодата. Той се състоя на 13 май, събота, от 10:30 часа на пл. „Обединение“ в град Кричим.

За първи път община Кричим и Народно читалище „Пробуда 1912г.“ организират Фестивал на ягодата.

Той се състоя на 13 май, събота, от 10:30 часа на пл. „Обединение“ в град Кричим. Ути Бъчваров разбърка в огромен тиган, направен от локомотив, 130 килограма ягоди, а накрая всички опитаха какво се е получило. В община Кричим ягодите заемат 1050 декара и се отглеждат от 85 производители. В центъра на Кричим бяха разположени десетки щандове с плодове, посадъчен материал и всичко свързано с ягодите. / Видео>>

Вицепрезидентът Илияна Йотова забърка сладко от ягоди, след като заедно с кмета на Кричим Атанас Калчев слязоха от официалната трибуна, където поздравиха хората и отидоха до огромен казан, в който топ готвачът Ути Бъчваров вареше десетки килограми ягоди със захар.

Йотова грабна голямата бъркалка и я завъртя няколко пъти в казана. Като дар от Бъчваров тя получи няколко бурканчета от вкусното сладко, а местни производители, които обиколи заедно с Атанас Калчев, я черпеха щедро с вкусния плод, докато разговаряше с тях.

Вицепрезидентът присъства на първия по рода си в България празник на ягодата.

Производители на ягоди споделиха пред ПБ Новинар колко труд полагат за реколтата си.

Програмата продължи с изпълнения на малки и големи местни таланти, с различни конкурси и с други забавни събития.

Голям беше интересът на посетителите към базара-изложение, където щандовете бяха отрупани с огромни, вкусни ягоди и ястия, направени с тях.

В община Кричим се отглеждат над 1000 декара ягоди.

Първият фестивал на ягодата е организиран от община Кричим и НЧ „Пробуда 1912 г.“

Събитието уважиха областният управител Ангел Стоев, председателят на ОбС Кричим Анка Хаджиева, заместник-министъра на земеделието Георги Събев и др. / Видео>> 

Източник -  ПБ Новинар


 

Община Кричим ©2024 Всички права запазени.