A+ A A-

Празник на града 2018 - 20 години от обявяването на Кричим за община.

          Тази година е юбилейна за Кричим и неговите жители, честваме 20 години от обявяването на Кричим за община. На 30 март 1998 година, с Указ № 111, Президентът на Република България на основание чл. 95, т. 5 от Конституцията на РБ, във връзка с чл. 9, ал. 1, т. 7, чл. 9, ал 3 и чл. 28, т. 3 от ЗАТУ, утвърждава административните граници на новата самостоятелна община Кричим. Нашият град е с богата история, с невероятни характеристики и дадености, които го правят уникален. Наследили традициите на траки, запазили завета на възрожденци и днес в Кричим живеят в мир, трудолюбие и разбирателство хора от различни етноси, обединени от своята любов към родния град.

         Първата празнична вечер от юбилейните тържества, премина под знака на духовността, културата и традициите, каквито родното ни читалище пази и предава от поколение на поколение. Театралният състав на самодейците към НЧ „Пробуда – 1912 г.”, гр. Кричим, с режисьор г-жа Любка Анохина, представиха пред кричимската публика постановката „Зелена Шумка” по Никола Маринов. Овациите и многобройните поднесени цветя от почитателите на самородните актьорски таланти, бяха знак на възхищение и признание за неуморните усилия на самодейците.

На 25.08.2018 г. във фоайето на читалището бе подредена експозиция от естествени материали - „Ден година храни”, представяща изобилието на плодове и зеленчуци, с които е известно кричимското поле. Изложбата от уникалните ръчно изработени и украсени плодове и зеленчуци от г-жа Янка Михайлова съвместно с НЧ „Пробуда – 1912 г.”, гр. Кричим,  превърна фоайето в истинска градина на плодородието, и беше истинска наслада за очите на посетителите.

           В истински празник за най-малките се превърна кулинарното състезание, организирано на открито на площад „Обединение”. Специално подредените за целта маси, на които имаше всичко необходимо за приготвянето на различни по вид предястия, сандвичи и  десерти, предизвикаха малките състезатели да дадат всичко от себе си за направата на тристепенно меню. Творенията им бяха невероятни, с което изключително много затрудниха журито. Всички участници се забавляваха много и бяха възнаградени за положените усилия, а тримата най – добри малки „кулинари” бяха отличени и с грамоти в края на състезанието.

   Официалната част на вечерта започна с празничен водосвет, а г-н Атанас Калчев – кмет на община Кричим, поздрави всички присъстващи с приветствено слово като им пожела здраве, благополучие, упоритост и успех, за да пребъде нашия град и за напред.

           Празничната програма откри Николай Славеев с танцова формация „Пловдивъ”, а въздействащите им изпълнения създадоха неповторима атмосфера и бяха наслада за сърцата и душите на всички присъстващи.

           Изпълненията на групата „Петте сезона”, сформирана официално в началото на 2008 г., предизвикаха бурните овации на публиката.  Познатите песни от първия им албум „Танц с вечерния дъжд”, песента „Полунощ” и още много други любими песни завладяха хората на площада, а някои запяха песните заедно с тях.

Актьорът Звезделин Минков, Кралят на имитацията, се погрижи за доброто настроение с превъплъщенията си сцената. Той не само пресъздава и имитира по неповторим начин като слово, жестове и мимики едни от най – големите имена на българската сцена: Георги Парцалев, Григор Вачков, Велко Кънев, Тодор Колев, Никола Апостолов, Георги Калоянчев и много други, но и сам пише текстове. Има три издадени авторски стихосбирки, няколко сценария на игрални филми и дълги години играе в народния театър.

След голямата порция смях, на сцената бе посрещната Християна Лоизу -  чаровна, изключително талантлива и заразително лъчезарна. Родена е в Кипър, където учи поп-музика и оперативна вокална техника. На 17 години идва в България, за да усъвършенства класическото пеене. Следва специализация във Великобритания, където усвоява изкуството на мюзикъла. Покорява родната публика с безкомпромисните си вокални изпълнения и печели четвъртия сезон на „Х фактор България”.

Празничната програма, продължи с изпълненията отново на Николай Славеев - Славеят на Родопите, носител на редица престижни национални и международни награди. Невероятният му зключително силен и мощен глас и сценично поведение завладя всички,  които с наслада слушаха песните му.

           В края на празничната вечер кричимското небе се озари от пъстроцветна празнична заря, истинска приказка от цветове.

           Последният ден от поредицата юбилейни чествания, започна със забавно утро за най-малките. Аниматори, забавни закачки, приказки, игри и купон на открито специално за децата изпълниха с весела глъчка централния площад на града. Всички малчугани бяха доволни, а за финал по лъчезарните им личица и по  тяхно желание се изрисува техният любим герой.

            Вечерта сцената се озари от талантливите деца Руми Каранска, Борислава Стоилова, Елена Данова, Златка Ламбова, Кристина Андреева който изпълниха песните: ,,Българска роза”, ,,Аз искам”, ,,Писмо в бутилка”, ,,Рок послание”, ,,Alive”, ,,Ладо ле”, ,,Jar of hearts” и ,,Песен за червената шапчица”. Те са талантливи деца, които са участвали на редица регионални форуми и културни мероприятия. На тях, както и тази вечер те демонстрираха невероятните си певчески умения, постигнати под ръководството на своя учител г-н Иво Анохин.

           Извор на жива вода е българския фолклор. Това са здравите корени на българската нация, неугасващата искра, която поддържа огъня на родолюбието в сърцата ни. Където и да ни отведе съдбата по широкия свят, ние ще носим със себе си този пламък. На сцената излязоха Родопската група за автентичен фолклор с ръководител г-н Георги Маринов и танцов състав „Лудория” с ръководител г-жа Атанаска Челепиева. Те са носители на редица престижни национални отличия, многократно са награждавани за перфектното си представяне на фестивали и събори, и спечелиха за пореден път овациите на кричимската публика с неподръжаемите си изпълнения.

           Младата изпълнителка Михаела Маринова започва да пее още от 4 – годишна възраст и е победител в конкурси за млади таланти в България и чужбина, а голямата й популярност идва след участието й в третия сезон на „Х фактор”. През 2017 година след успешни превъплащения в образите на една от най – големите световни музикални звезди  печели пети сезон на „Като две капки вода”. Така става най – младия победител в историята на популярния риалити формат в България. Заради нейните прекрасни изпълнения беше многократно аплодирана от публиката.

Кулминацията на празничната програмата беше всеизвестният наш изпълнител Николай Учкунов. Той е роден в град Пещера, а таланта си наследява от баща си – известни двама братя близнаци, изпълняващи стари градски и народни песни. Още от малък е солист в училищния хор. Професионалния си път започва през 1999 г., а няколко години след това издава и първият си самостоятелен албум. Със своята концертна програма  „С България в сърцето”, той докосна душата и сърцето на всеки един от публиката.

     Общинското ръководство изказва своята благодарност към всички, които с дарителската си воля направиха възможно организирането и тържественото честване на 20-годишния юбилеен празник на община Кричим.

          

„ВИОМОДА”  ЕООД 2000,00 лв.
КМЕТ, ЗАМЕСТНИК КМЕТ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБС И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ от ПП „ДНГ”             1000,00 лв.
„МЕЙНТЕК СЪРВИЗ” ЕООД             1500,00 лв.
„СОЛВЕКС КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ” ООД             1000,00 лв.
БЛИЦ КЛУБ ПРО ГЕЙМС ООД                500,00 лв.
„КРИЧИМ ЕКСПРЕС” ООД   500.00 лв.
ШЕНОЛ ШЕРИФОВ     200.00 лв.

 „ПОЛЯ ГЕГОВА” ООД

              200.00 лв.

60 бр. вафли и 60 бр. солети

„ГОЧЕВ 2014” ООД        200.00 лв.
ЕТ „АНДРЮ – Ц” Н. АНДРЕЕВ     100.00 лв.
ЗООМАГАЗИН „ЛАПИЧКИ”         100.00 лв.
СЧЕТОВОДНА КЪЩА „ЗИНА”        100.00 лв.
ЕТ „КОДАМ 1710 – КОСТАДИН ДАМЯНОВ”        100.00 лв.
ЕТ „БЕНИ – СНЕЖАНА БУДУРОВА”        100.00 лв.
„ФИРКОМС” ЕООД 100.00 лв.
ЕТ „ГЮРАЙ АЛИКОЧЕВ - АЛИКОЧ”           100.00 лв.
ЙОРДАН НИКОЛОВ РАДЕВ

Плодове и зеленчуци

за изложбата

„ГЕГОВ И СИЕ 2012”

100 броя сокове  „Хелти”

за детските партита

Община Кричим ©2020 Всички права запазени.