A+ A A-

КУЛТУРНИ ДЕЙНОСТИ - ОБЩИНА КРИЧИМ


Библиотеката при Народно Читалище „ Пробуда – 1912 г. „ съвместно с Начално Училище „ Св. св. Кирил и Методий „ и Начално Училище „ Васил Левски „ си подариха малки празници като отбелязаха 135 годишнината от рождението на Алън Милн, автор на прословутите приказки за Мечо Пух. В два последователни дни любознателни малчугани бяха запознати с любопитни факти около живота на писателя и около написването на бележития сборник. Освен това се четяха и тълкуваха любими цитати от знаменитата книга, а накрая на всяко едно от представянията се излъчваше анимирана серия по творбата. Но главните герои както винаги се оказаха знаещите и можещи деца.


По повод Коледните и Новогодишни празници на библиотеката гостуваха най-уязвимата група от децата на Кричим, потребители на Центъра за обществена подкрепа към ОбщинаКричим.

Много цветно и много анимирано се разказа за най-интересните, различни традиции, различни ритуали и съвсем различни начини, по които се честват тези празници в някои страни. Накрая имаше и скромна почерпка, защото това пък е традиция в библиотеката. Със своята съпричастност екипът на НЧ „Пробуда – 1912г.” силно се надява да допринесе тези малчугани един ден да станат грижовни родители.Същата презентация бе представена и в Дневен център за възрастни хора. За да бъде изразена съпричастност към Националния траур по повод трагедията в Хитрино, не се запяха някои от хубавите ни Коледарски песни, с което да не се забравят прекрасните ни обичаи, а бе подканен най-добрия рецитатор Г-жа Ткачова да зачете текста на една от най-популярните – „Стани нине, нине господине”. Освен здрави и мирни празници всички си пожелаха още дълги години да си сътрудничат.


pdfБиблиотеката при Народно Читалище „Пробуда-1912 г.” гр. Кричим отбеляза 155 годишнината от издаването на сборника с народни песни на възрожденците, народни будители с трагична съдба


pdfНа 17.06.2016 г. от 17.00 ч. в лекционната зала на НЧ „Пробуда-1912г.” гр. Кричим се състоя творческа среща с дъщерята на бележития български писател-белетрист и публицист Николай Хайтов – г-жа Елена Хайтова и нейния съпруг Никола Гигов


pdfВ традиция се превърна посещението на първокласниците от от двете начални училища, в библиотеката

pdfЗа поредна година библиотеката при НЧ „Пробуда-1912г.”се включи в националния маратон на четенето

pdfСамостоятелна изложба на кръжок „Изобразително изкуство”

pdf21 март – Световен ден на поезията

pdf1-ви  март - ДЕН НА САМОДЕЕЦА

pdf230 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВИЛХЕЛМ ГРИМ


pdfПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА” 

pdfКултурен календар за 2017 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2016 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2015 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2014 година Община Кричим

pdfКултурен календар за 2013 година Община Кричим


Култура и творчество - Архив >>

Театрални събития - Архив >>

Информация за дейността на НЧ „Пробуда-1912г” гр.Кричим >>

Информационен каталог на Община Кричим >>


От покрайнините на града започва територията на резерват Изгорялото гюне. 

В близост се намират останки от стената на древната крепост Кричим. Местността е известна под името Калето.
Културно-исторически забележителности:
- Културата като дейност в Общината се развива на основата на културно-историческото наследство и културните традиции, оставени от предните поколения и ново създаваните културно прояви. В историята на България, Кричим се споменава като средновековна крепост владяна от българите през различните времена. За кратко време е бил престолнина на средновековните владетели Иванко и Слав, в него е идвал румелийския император Хенрих. В землището на Общината има две останки от крепости, които са служили за охраняване на тесния пролом на река Въча при излаза й от Родопите;
- За величието на Кричим, за будно население и силни хора със запазена вяра и традиция, говорят и двата манастира, основани и издигнати през Средновековието в долината на р.Въча при Кричим в подножието на родопския връх Клисура - "Св. Врач" и "Св. Богородица".
- На левия бряг на река Въча на скалист хълм се намира голямото "Иванково кале", а на десния бряг на реката се намира "Малкото градище" или "Драговец". В близост до него се намира изключително ценният средновековен надпис, изсечен с длето върху голяма овална скала /Асеневия камък/, наречен "Кричимския надпис". Надписът е кратък. В новобългарски превод той гласи: "На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим". В близост до тези ценни исторически паметници се намира "Римския резервоар".

Кричимските манастири са стари духовни, културно-народностни и просветителски средища. В тях са създавани и съхранявани културни ценности, опазвани са вяра, духовност и народност. Разрушавани в размирни времена и въздигани отново, светите кричимски обители са били не само божи храмове, но и училища на народа за богоугоден и християнски живот, за опазване на българския дух. Кричимския манастир Успение Богородично се намира в рида Равногор на Баташката планина от Западните Родопи, на левия бряг на река Въча и на около 6 км южно от Кричим по шосето за Девин. Историческо развитие и сегашно състояние: основан е вероятно през ХV-ХVІ в., а по време на Априлското въстание е опожарен. Възобновен е през ХХ в. (1932 г.), а понастоящем е периодично действащ. Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото манастирът е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско. В съседство е Кричимският минерален извор. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Известни личности от Кричим:
Стоян Домусчиев, професор в Националната художествена академия.
Мариета Димитрова, съпруга на големия български естраден певец Емил Димитров.
Съпругата на Гунди (Георги Аспарухов) също е от Кричим.
През 1960 година учител по рисуване в Кричим е бил голeмият пловдивски художник Димитър Киров

Редовни събития: 
Всяка година 24 - 27 август е Празникът на Община Кричим
Първи юни - Ден на детето

Община Кричим ©2019 Всички права запазени.